Activiteiten in 2022

Ted Polet

Smalspoormodeldagen, Stoomtrein katwijk Leiden, 27/28 augustus 2022

Drie jaar na de laatste tentoonstelling in Valkenburg (Katwijk) is er eindelijk weer een tentoonstelling georganiseerd, na enkele rampzalige jaren. De Smalspoormodeldagen zijn een kleine show waar veel belangstelling voor is. Het bezoekersaantal was hoog, dank zij een publiciteitscampagne door Peter Soonius. Deze show fungeert ook als een verzamelpunt voor een groot aantal leden van de Dutch Group. We waren blij om Bert van Rhijn en Jan van Mourik weer te zien. Van onze modelbanen stonden er diverse opgesteld: de oliehandel van Vroege in Alblasserdam (Jaap Stuurman), Peter Soonius' Pierre de la Haye in 0e, Lucien Eijdems' Zweifelsfall, Dick Schuurman's waddenspoorweg, en mijn eigen Nixnie en Creag Dhubh Summit.

drukte bij de modelbanen

Cloppenburger Kleinbahn H0e (Helmut Heinert)

Een trein van Reinier Hendriksen op de brug van Nixnie

Dirk Schuurman's Duitse waddenspoorlijn

Jaap Stuurman en Hans Kamps in gesprek over het diorama van Alblasserdam gebouwd door Jaap

Foto's          

Dutch Group bijeenkomst, 17 juni 2022

De bijeenkomst van juni was nogal rommelig. Vanwege uitgebreide wegwerkzaamheden in de straat bij Peter Soonius was zijn huis maandenlang bijna ontoegankelijk en is de bijeenkomst lange tijd uitgesteld. Bovendien waren twee leden afwezig vanwege ziekte: Jan van Mourik en Bert van Rhijn. Ik bezocht Jan afgelopen woensdag om een vervangende motor in een van zijn stoomtramlocomotieven te zetten en nam hem vervolgens mee naar Lex Hoogesteger's huis om hun gezamenlijke project 'Sluis' met mijn eigen ogen te zien. Sluis is uitgebreid besproken op de projectpagina van Jan, maar ik heb nog maar een paar extra foto's gemaakt. De baan ziet er absoluut prachtig uit en is besproken in De Telegraaf en de Provinciale Zeeuwse Courant. Jan heeft veel detailwerk verricht, waaronder het bouwen van interieurs, verlichting en rollend materieel.

Vrijdag zagen zes leden elkaar bij Peter thuis. Ons nieuwe lid Michel van Peenen had een flinke selectie van zijn rollend materieel meegenomen, wat al op het NGRM-forum te zien was onder zijn gebruikersnaam Carrotteer. We waren onder de indruk van de fijne details. Ik had zelf ook een doosje met modellen meegenomen, waaronder de nieuwe stoomtram, railbus 6, en Bert van Rhijn's zelfgebouwde Tralee & Dingle paardenwagen. Boven liet Peter ons zijn 0n30 modelbaan 'Henniger Lumber Co' zien, een eerbetoon aan John Henniger, een overleden kunstenaar en modelbouwer, wiens locomotieven hij uit de nalatenschap heeft overgenomen.

Vanwege de onverwachte afwezigheid van Bert tijdens de vergadering, besloot ik eenmaal thuis, een extra trein te laten rijden met railbus 6 met Bert's paardenwagen aan de haak, wat de laatste foto's verklaart.

Bietentram in station Sluis - Jan van Mourik & Lex Hoogesteger.

009 modellen op tafel tijdens de bijeenkomst.

Peter Soonius' 0n30 baan: muiterij als je het mij vraagt!

Bert van Rhijn's Tralee & Dingle paardenwagen getrokken door railbus 6 op de C&DR.

Foto's