Smalspoor door de nacht

Rob Reinders

Dit project draait om modelspoorfotografie in het donker. Enkele jaren geleden zag ik zwart-witfoto’s van treinen die ’s nachts gefotografeerd waren. Fascinerend werk van Amerikaanse fotografen als O. Winston Link, Richard Steinheimer en anderen. Op een avond heb ik eens geprobeerd een modeltrein op deze wijze te fotograferen. Het resultaat (eerste foto) beviel me wel, en mijn fascinatie voor deze manier van fotografie groeide. Na verloop van tijd besloot ik hiervan mijn volgende modelbouwproject te maken.

Voor dit project bouw ik decors. De ene keer een compleet aangekleed diorama, een andere keer een eenvoudig gearrangeerde scène. In veel gevallen worden die opstellingen weer afgebroken zodra de foto klaar is, maar sommige diorama’s worden omgezet in modules die ik te zijner tijd aan elkaar kan koppelen tot een groter geheel. De module ‘Mostviertel’ is hiervan het eerste voorbeeld (derde foto), aan een tweede wordt momenteel nog gewerkt. Hierin plaats ik mijn modellen. In mijn geval meestal mijn geliefde Oostenrijkse smalspoormaterieel, maar inmiddels heb ik ook Nederlandse, Duitse, Franse, Amerikaanse en zelfs Chinese modellen gefotografeerd. Maar dan ging het altijd om normaalspoor.

Foto's in groter formaat: open het album onderaan de pagina.

Goederentrein op de Krumpe. ÖBB 399 (Chivers Finelines) met goederentrein, met een kapelletje op de voorgrond. Tafereel geïnspireerd door de Waldviertelbahn, Mariazellerbahn en de 'Krumpe'. Schaal 1:87, H0e.

Vertrek van een goederentrein getrokken door een HF110c. De watertoren bouwde ik al zo’n 10 jaar geleden. Deze foto won een fotowedstrijd op dpreview.com .

Module “Mostviertel”. Voorjaar aan de Mariazellerbahn, de fruitbomen in bloei.

Herfst aan de Mariazellerbahn (zelfde plek).

De Sattelbachgraben. Net buiten het Oostenrijkse Waidhofen an der Ybbs bevindt zich een brug over een klein zijstroompje van de Ybbs, de Sattelbachgraben. De Ybbstalbahn kruist dit beekje met een stenen boogbrug. Op deze foto de Stängl ÖBB 2095.008 op deze brug. Schaal 1:87, H0e.

Deze opname op de Ybbstalbahn uit juni 2005 diende als voorbeeld voor de foto links.

Strassenbauhütte. Vroeg in een winterse ochtend passeert de ÖBB 298.55 met een schooltrein een 'Strassenbauhütte', waar het licht brand. De Steyrtalbahn diende hier als voorbeeld.

Voor deze foto vond ik inspiratie in de foto "Train No. 17, the Birmingham Special, gets a Highball at Rural Retreat, Virginia" van O. Winston Link. Alleen verplaatste ik de scène naar de Oostenrijkse Waldviertelbahn, '90-er jaren. De loc ÖBB 2095 is een model van Stängl.

Bekijk in groter formaat