Activiteiten in 2010

Ted Polet

Nederlandse Modelspoordagen, Rijswijk 11/12 december 2010

Ook op de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk was de Dutch Group aanwezig met een drietal modelbanen: wederom Punta Marina, Uivernest en Rae Bridge. Daarnaast was Derk Huisman aanwezig met het normaalspoordeel van Mariahöhe. Jan had versterking meegebracht in de vorm van schoonzoon Erik. Bij het opzetten van Rae Bridge heeft Bert van Rhijn geholpen en ik kreeg op zaterdag support van Arjan Straathof en op zondag van Hans van der Linden. Daardoor kon ik deze keer zelf de foto's maken. Er was ook een enorme tweedehands markt, waar wij zo het een en ander hebben gekocht. We kregen bezoek van verschillende leden van de Dutch Group, met inbegrip van onze nieuwste deelnemer Jan Mekenkamp, die zijn eerste 009 locomotief meenam voor proefrijden op Rae Bridge. Ook deze show was prima georganiseerd (dank aan de organisatie), waarbij Gerbrand Haans de deelnemers heeft benaderd.

Helaas zijn mijn foto's van matige kwaliteit omdat ik de flitser moest gebruiken. De foto's van 'Irgendwo' (Gerbrand Haans) zijn mislukt, maar er staan redelijke foto's van deze baan in het album van Rail2010. Van Punta Marina en Mariahöhe staan goede foto's op de verslagen van Valkenburg uit 2009 en 2006.

Modelbaan Spijkspoor:

RTM-baan van de Modelspoorclub Voorne:

Cold Creek (John Vogelaar):

Meer foto's    

Punta Marina    

Mariahöhe  

Expong, Swanley 30 oktober 2010

Vrijdag 29 oktober vertrokken drie auto's naar Calais en Duinkerken voor de reis naar Swanley. Henk Wust en Jan van Mourik brachten Punta Marina en Uivernest mee. Mijn broer Marcel en ik waren op weg met Rae Bridge, en Dick van Beek en Bert van Rhijn kwamen als bezoekers. Eenmaal aangekomen werden we verwelkomd door de organisatoren van de Greenwich & District Narrow Gauge Railway Society, aangevoerd door Hazel Brewer. Helaas bleek de zaal waar onze banen moesten worden opgesteld dubbel geboekt te zijn. We konden pas laat gaan opstellen en moesten het de volgende ochtend afmaken. Desondanks was de show een succes, vooral voor Henk Wust, die met Punta Marina de Reinier Hendriksen Trofee in de wacht sleepte. Meer dan verdiend! Expong is altijd kort en druk omdat je binnen één dag iedereen wilt spreken. Vaak heb je 's avonds aan het door de GDNRS georganiseerde uitstekende diner meer tijd om even bij te praten. Zondags keerden we moe, maar tevreden weer huiswaarts.

Uivernest (Jan van Mourik):

Rae Bridge (Ted Polet):

Punta Marina (Henk Wust):

Meer foto's  

Smalspoormodeldagen, Valkenburg 11/12 september 2010

Zoals ieder jaar was de Dutch Group weer present bij de Smalspoormodeldagen in het Nationaal Smalspoormuseum in Valkenburg. Deze keer met Stichting Behoud Leemspoor (Bert van Rhijn), Uivernest (Jan van Mourik) en Dunalistair (van mijzelf), met support ondermeer van Hans van der Linden en Dick van Beek. Uit Engeland was versterking gekomen van Tom Dauben (Dunbracken) en Lee Bryant (Coil End Lane). Tevens was er support van Mick Thornton en Chris Matthews. Ook andere bekende deelnemers waren aanwezig zoals Don en Val Sibley, Guillaume Veenhuis en Ruud Wittekoek. Gerbrand Haans exposeerde 'Pays Perdu' van Peter de Vries, die helaas overleden is. De vrijdagavond tevoren waren Mick, Lee, Tom en Chris te gast bij mij thuis voor een bezichtiging van een deel van de Craigcorrie & Dunalistair Railway (minus Dunalistair natuurlijk, dat was al opgesteld in het museum). Op zaterdagavond waren we weer aanwezig bij de traditionele barbecue en de stoomrit rond het meer. De sfeer was prima en de organisatie was zoals gewoonlijk uitstekend, met dank aan de vaste medewerkers van het museum.

Mick Thornton aan het werk bij Rae Bridge:

Stoomtrein Valkenburgse Meer:

Pays Perdu (Peter de Vries):

Meer foto's    

Foto's Lee Bryant  

Rail 2010, 12 tot 14 maart 2010

Rail 2010 in Houten was een driedaagse marathon die tevens het 25-jarig bestaan van Rail vierde. Het merendeel van de aanwezige modelbanen was natuurlijk geen smalspoor, maar de kwaliteit van het enorme aanbod was voldoende om een fotoreportage over te maken, met smalspoor, normaalspoor en breedspoor in allerlei schaalverhoudingen. De 009 Society was aanwezig met twee modelbanen, Uivernest van Jan van Mourik (geassisteerd door zijn schoonzoon Erik) en Rae Bridge van mijzelf, met hulp van Jaap Stuurman. Er waren verschillende andere smalspoorbanen aanwezig zoals Gerbrand Haans' 'Irgendwo' en de 'Erzan Mine' van Leo Grinsven. Ook aanwezig was Rob Kievit's bekende 'Eiland Waan' trambaan gebaseerd op het eiland Man, met een vleugje HTM. Onvermijdelijk kunnen we slechts een deel van het overweldigende aanbod laten zien.

Erzan Mine (Leo Grinsven):

Bagborough (GWR breedspoor) in schaal 1:101.6 (3mm/1ft) door Nick Salzman:

Blackston Junction (Scotland/East Area Group, Scalefour Society):

Meer foto's  

Dutch Group bijeenkomst, 16 januari 2010

Op 16 januari 2010 kwamen maar liefst 10 leden van de Dutch Group naar Bergen op Zoom voor een bijeenkomst bij Jan van Mourik thuis. Behalve Jos de Klerk, Dick van Beek, Bert van Rhijn, Rob Reinders, Hans van der Linden, Eddy Bolderdijk, Peter Soonius en mijzelf konden we Daan Biessels en Rod Furey verwelkomen als nieuwe leden. Rod is al langer modelspoorwegbouwer en wil iets gaan doen op 9 of 12 mm smalspoor. Daan bouwt een grote modelbaan naar het voorbeeld van de Bregenzer Waldbahn in Oostenrijk. Hij heeft een mooie website HIER.

Jan had Uivernest bedrijfsklaar staan en liet zijn nieuwe industriediesel zien op een Caramel chassis. Hans liet een module zien van zijn modelbaan in aanbouw op basis van de Darjeeling Railway. Dick, Bert en ik hadden rollend materieel meegenomen. Eddy had een Zuidafrikaanse Garratt-loc bij zich, een door zijn zoon Martijn bijna afgebouwd messingmodel van Backwoods Miniatures. Een reusachtige klus. Rob tenslotte had een fotoalbum met professioneel gemaakte modelfoto's bij zich, deels gemaakt met zijn Oostenrijkse module Dislbach. Enkele herinneren aan de stijl van O. Winton Link en Ted Benson, befaamde Amerikaanse spoorwegfotografen. Na een gezellige middag, waarbij de enorme stapel door Jan en Elma gemaakte broodjes niet onvermeld mogen blijven, gingen acht van ons naar de Chinees voor ons traditionele diner. Deze keer hoefden we niet zo lang te wachten als bijna een jaar eerder. Hoewel één grapjas (ik weet niet meer wie) er ons nog even aan herinnerde…

Daan Biessels, Bert van Rhijn & Dick van Beek:

Backwoods NGG16, Martijn Bolderdijk:

Hans van der Linden's nieuwe baanmodule:

Meer foto's