Activiteiten in 2004

Ted Polet

Rail 2004

Op 12, 13 en 14 november 2004 gaf de Dutch Group acte de présence op Rail2004 in Leiden. Behalve vier van onze modelbanen waren ook Robin en Susan Winter aanwezig met hun modelbaan Port Foxdale, die enkele jaren geleden de Reinier Hendriksen Trofee in de wacht sleepte. De Dutch Group verscheen met Bryn Goch (Jaap Stuurman), Castle Rock (Henk Wust), Stichting Behoud Leemspoor (Bert van Rhijn) en Rae Bridge (van mijzelf). Wij hadden dagelijks hulp van René Boers, Arjan Straathof, Jan van Mourik en Derk Huisman, en verder van andere leden en van mijn zoon Axel, die het af en toe van ons overnamen. Rail2004 was erg druk, maar ook gezellig, en ondanks het feit dat de meeste smalspoorbanen erg klein zijn trokken wij veel publiek. Onze complete voorraad foldertjes was zaterdagmiddag weggegeven aan de toeschouwers. Zaterdagavond zijn we gezellig met Robin en Susan Winter naar de Chinees geweest.

Meer foto's  

Expong 2004

Wederom waren we in 2004 present bij Expong. Henk Wust had deze keer zijn bosbaan meegenomen, die veel bekijks trok. De ondersteuning was door Jaap en Ted. De Reinier Hendriksen Trofee werd gewonnen door John Bruce met Lower Peake Wharfe.

Meer foto's  

Valkenburg 2004

Op 28 en 29 augustus 2004 werden de jaarlijkse smalspoormodeldagen gehouden in het museum in Valkenburg bij Leiden. Zoals gewoonlijk waren er weer vele deelnemers uit binnen- en buitenland. De Dutch Group was vertegenwoordigd met een groot aantal leden die iets kwamen showen, de helpende hand boden of gewoon voor de gezelligheid kwamen. Ook uit Engeland was weer een ruime vertegenwoordiging aanwezig en sommige Engelsen waren even komen overvliegen van de overkant om één of meer dagen mee te maken (zie het fotoalbum). Op zaterdag was de traditionele prijsuitreiking, het diner en de rondrit over de museumspoorweg. Dat laatste ging niet helemaal van een leien dakje, want we mochten nog een ontspoorde loc in het spoor helpen duwen. Die was bij het wegrangeren over een wisseltong gestruikeld...

Meer foto's  

Exbury Gardens 2004

In juni 2004 had Ian Turner Marcel en mij uitgenodigd voor Narrow Gauge in the Gardens, een jaarlijkse show in de locloods van de 15 inch brede parkspoorweg van Exbury Gardens vlak bij Southampton. Rae Bridge werd in mijn kleine auto gepropt, het paste allemaal net, en we reisden naar Southampton, waar Judy Turner ons een reusachtige maaltijd voorzette. Daags daarna gingen we naar Exbury om de baan op te zetten. Het was een leuke tweedaagse show met veel modelbanen van de Wessex Narrow Gauge Modellers en nog een aantal uit andere regionen. Buiten reed de stoomtrein, het had wel iets van Valkenburg en de omgeving was prachtig.

Meer foto's  

Dutch Group meeting 2/2004

Op zaterdag 21 februari 2004 hielden wij een bijeenkomst in het smalspoormuseum in Valkenburg. Het was onze eerste bijeenkomst in een lange tijd en er werd ook wel iets bijzonders van gemaakt. Hoewel het museum op die dag open was voor het publiek, verscheen er bijna niemand, misschien wel door de start van de krokusvakantie. Wel zagen we een paar vrijwilligers van het museum en zelfs een paar leden van de modelspoorclub Alkmaar. Ook kwam Otto Schouwstra uit het hoge noorden om ons op te zoeken. Als ik goed geteld heb waren we met 12 leden, een prima opkomst gezien het feit dat sommigen van ons meer dan twee uur moeten rijden om hier te komen. We hadden vier modelbanen in bedrijf:

Daarnaast brachten Kit Kittle, Martijn Bolderdijk en ons (toen) nieuwe lid Dick van Beek een serie modellen mee. Kit had een stel 009 modellen meegenomen waaronder een interessante combinatie van een Minitrains Baldwin zadeltank opbouw en een Minitrix B'B Mallet onderstel. Martijn is eigenlijk een beetje de weg kwijt, want hij bouwt (samen met Kit) in plaats van 009… schaal 0 modellen op H0 onderstellen, te weten een B1't loc, een 'Heisler' en een Garratt. Maar het zag er wel erg mooi uit.

Dick van Beek uit Haarlem is een specialist op het gebied van rijtuigen, trams en dieselmotorwagens. Hij had een groot aantal H0e dieseltrams meegenomen die een beetje lijken op de Belgische meterspoortrams, allemaal zeer secuur gebouwd. Jaap Stuurman en René Boers hadden een Talyllyn informatiestand neergezet (met een groot aantal modellen van Jaap) in de hoop dat er publiek zou komen, maar toen dat uitbleef besloten ze om bij de anderen te gaan rondkijken. Volgens mij hadden ook zij het prima naar hun zin.

Bert van Rhijn had twee nieuwe stoomlokomotieven gebouwd, die samen met voormalige paardentramrijtuigen op zijn modelbaan rondreden. Rob Reinders had zijn nieuwe modelbaan Hollenstein in bedrijf met modern Oostenrijks H0e materieel. Sommige hoekjes van Hollenstein beginnen er al verrassend mooi uit te zien. Jan van Mourik had Mouburg samen met de nieuwe havenuitbreiding opgesteld. Het stationsgebouw en een aantal scheepsmodellen zijn al klaar. En tenslotte had ik zelf Rae Bridge meegebracht, nog steeds in het grijs, maar wel voorzien van een nieuwe distilleerderij. Behalve mijn eigen treinen reden op een zeker moment ook modellen van Jan en Dick rond.

We hadden zo een uitstekende dag, die helaas maar al te snel voorbij was. Rond half vijf begonnen we op te ruimen en binnen een uur waren de meesten al vertrokken. Een woord van dank is wel op zijn plaats voor de gastvrijheid van het museum en de grote kannen koffie waarvan wij werden voorzien!

Meer foto's