Moors End (2000-2003)

Reinier Hendriksen

Ding Dong Moor Railway

Moors End is een slaperig plaatsje in Cornwall, in het zuidwesten van Engeland. Gelegen aan de rand van het Ding Dong Moor, een onafzienbare heuvelachtige heide, is Moors End het eindpunt van de Ding Dong Moor Railway, een smalspoortje van nergens naar nergens. Een paar keer per dag komt in het stationnetje een kort treintje aan, getrokken door een al even kort locomotiefje. Moors End is een 13e eeuwse kerk rijk, een paar huisjes, een pub en een garage.

Dit is het thema dat Reinier Hendriksen in beeld bracht met een aan museumkwaliteit grenzende precisie. Zijn huisjes en de kerk zijn alle met de hand gebouwd van goede kwaliteit karton en gekleurd met waterverf. Rein gebruikte daarvoor de technieken van het Pendon Museum, waar een groot tafereel is nagebouwd uit het westen van Engeland. De locomotieven en het rollend materieel zijn voor een deel ontstaan uit een bouwpakket, maar de laatste jaren steeds meer uit ruw materiaal: messingplaat, plastic en karton.

Foto's door Reinier (1992-1999):  

Zijn modelbouwtalent was ook in Engeland wijd en zijd bekend. Ws, want Reinier is helaas in april 2000 op nog jonge leeftijd overleden. Hij wordt zowel in de Dutch Group als in brede kring binnen de 009 Society erg gemist als een goede vriend en mede-hobbyist. In 2000 besloten vrienden van Reinier tot het instellen van de Reinier Hendriksen Trofee, die elk jaar tijdens Expong in Swanley wordt uitgereikt.

De Reinier Hendriksen Trofee:      

Reinier's scenery

Reinier was een scenerybouwer bij uitstek. Hij had een prima oog voor detail en was in staat om dat direct te vertalen in een model. Wat in het bijzonder opvalt is de kleurenrijkdom: elke steen van de muren en elke lei op de daken heeft zijn eigen kleur, een kleine nuance anders dan die van de steen er naast. Ook de fijnheid van de raamkozijnen, die Rein alle zelf maakte, valt op. Het bouwmateriaal van de huizen is zonder uitzondering karton en papier, en als verf gebruikte hij waterverf. Ook de begroeiing is prachtig weergegeven. Elke boom en struik is anders en Reinier zette zelfs losse varens en lupines neer.

Rollend materieel

Het rollend materieel van de Ding Dong Moor Railway is door Reinier geheel zelf gebouwd. Aanvankelijk gebruikte hij plastic kits, maar in latere jaren verschenen er steeds meer zelf gebouwde modellen. Rein bouwde zijn laatste locomotieven vrijwel geheel van messing, zoals de kleine Bagnall hieronder. De koppelingen zijn van getst messing, een zeer fijne modelkoppeling, die in Engeland bekend staat als de 'Greenwich' koppeling omdat hij is ontwikkeld door de Greenwich & District Narrow Gauge Railway Society. Deze koppeling staat magnetisch ontkoppelen toe, en het was een plezier om te zien hoe Reinier met dit kleine spul rangeerde in het kleine station van Moors End.

De laatste show van Moors End

Gelukkig is Reinier's werk ook niet verloren gegaan. Moors End is sinds juni 2003 te zien in het Nationaal Smalspoormuseum te Valkenburg bij Leiden. Voorafgaand aan de Smalspoormodeldagen in 2003 is Moors End door leden van de Dutch Group weer in bedrijfsklare toestand gebracht, zodat Reinier's modelbaan voor het laatst in bedrijf kon worden gezien alvorens in een vitrine te worden geplaatst in het museum.

Foto's Moors End (2003)              

Moors End in Valkenburg (2003)