Grensgeval (2023)

Henk Wust & Jan van Mourik

Toen door alle Corona-perikelen onze toezeggingen voor primeurs voor de diverse shows spaak dreigde te lopen heeft Henk in overleg met Jan een diorama in wording omgebouwd tot een module baan van oorspronkelijk 3 modules (80 x 40). Nadat duidelijk werd dat Jan en Henk waarschijnlijk niet meer aan tentoonstellingen zouden deelnemen heeft Henk de modules bedoeld als fiddleyard omgebouwd tot modelbaan en deze inmiddels vaste modelbaan is inmiddels geďnstalleerd bij hem thuis. Een deel van de techniek is nog van de hand van Jan. Gerrit Schuitert was zo vriendelijk alle nog niet gedane dan wel afgemaakte technische zaken af te ronden. De scenery is grotendeels van scratch gemaakt door Henk. De baan (HO) stelt de grenssituatie Oost / West Duitsland voor periode 1945-1965 met als oorspronkelijk uitgangspunt de toenmalige Amerikaanse bezettingszone.

De foto’s hierboven tonen de opbouw van het diorama , vervolgens geeft de laatste foto de situatie weer van de opbouw van de oorspronkelijk eerste module. Toen besloten werd over toegaan op een vaste baan met als eerste module een station en vervolgens de drie oorspronkelijke modulen een plaats te geven en dit alles af te sluiten met een vijfde module met opstelspoor, DDR wachttoren en grensversperringen kon het hele project worden afgerond. De planning is dat alles eind september 2023 gereed is.

De foto’s hieronder geven in volgorde de hele vaste baan weer in wording. De eerste module is een freelance station met de naam Maurich-dorf. Oorspronkelijk was deze module bedoeld als fiddleyard. Aan de andere kant van de baan zou ook een fiddleyard komen zodat Henk en Jan, ieder van de eigen kant van de modelbaan, voor de nodige chaos op het spoor konden zorgen. Helaas zal dat niet meer gebeuren.

De foto hieronder stelt station Wustenrode voor. Beide stations kennen enkele oude kits als basis om vervolgens op geheel eigen wijze (of eigenwijs) van een aangepast uiterlijk te voorzien. De foto laat het TEE-stel van Jan zien bij het passeren van het station, met op de achtergrond de oorspronkelijke twee modules. De 5e module is nog lang niet af maar geeft wel een goed overzicht hoe Henk de modules ontwerpt en van scenery voorziet.

Inmiddels zijn alle modules voor tenminste 98% gereed. Voor alle modules geldt dat er nog in een aantal details moeten worden voorzien. De linker module stelt de vijftiger jaren voor op enige afstand van de zogenaamde “Innengrenze”. De modules 2 en 3 zijn vooral een weergave van de periode eind 40 tot ongeveer halverwege de jaren 50. De grens werd toen steeds meer een serieuze hindernis. De modules 4 en 5 stellen de situatie eind 50 begin 60 jaren voor. Bij station Wustenrode is het alleen nog mogelijk om als voetganger de grens te passeren, althans als men over de juiste papieren beschikt. Module 5 geeft de periode 1964-65 weer met de eerste betonnen wachttorens en heel veel versperringen. De laatste foto is gemaakt gewoon omdat ik het een hele mooie locomotief vind!

Meer foto's: